10 tips ved kjøp av ny bolig

Å bestemme seg for å kjøpe ny bolig er en av livets store avgjørelser og det er mye å ta stilling til. Det mest åpenbare er det økonomiske. Hva mer er det viktig å tenke gjennom før du kjøper?

1. Skaff deg finansiering

De færreste av oss kan bla opp finansiering til ny leilighet fra egen lomme. Derfor er det første du bør gjøre å undersøke hvor mye du kan og bør låne. Dersom du skal selge en bolig før du kjøper en ny, er det smart å skaffe deg en oversikt over hva du kan få for din eksisterende bolig. Skaff deg finansieringsbevis i god tid slik at du vet hva du har å rutte med.

2. Lag deg en ønskeliste for drømmeboligen

Når du har fått oversikt over det økonomiske kan du begynne å drømme. Sett deg ned i ro og mak og lag en liste. Hva er du ute etter? Hva hadde vært den optimale leiligheten? Hvor vil du bo? Hva ønsker du å ha i nabolaget? Hvor mange soverom hadde vært kjekt?

3. Lag deg en liste over dine absolutte krav til boligen

Lag en tilsvarende liste over hva som er de faktiske behovene den nye boligen MÅ dekke. Hvilke behov er helt nødvendige, og hvilke kan du eventuelt fire på om drømmeleiligheten mot formodning ikke skulle dukke opp med det første. Må balkongen være stor? Holder det med ett bad? Ett toalett?

4. Følg med i markedet

Dersom du har lagt din elsk på et nabolag, en by eller tettsted kan det være smart å skaffe seg oversikt over boligprisene i det aktuelle området. Hva går tilsvarende boliger for i markedet, og hva kan du forvente å få for pengene? På den måten får du et bedre sammenligningsgrunnlag og blir tryggere på valget ditt.

5. Ha alltid en plan B

Du har funnet leiligheten med stor L, og har meldt din glødende interesse til megleren. Men…hva gjør du om noen andre har sett seg ut den samme leiligheten som deg? Vårt tips er å plukke ut noen alternativer til drømmeleiligheten, slik at du har en plan B klar på salgsmøtet dersom alternativ A skulle glippe.

Ikke vær redd for å bruke meglerkontoret aktivt.

6. Bli kjent med nærområdet

Sjekk ut omgivelsene og dann deg et inntrykk. Kanskje kjenner du noen som allerede bor i nabolaget? Hva kan de fortelle deg om nærområdet? Hvordan er kvaliteten på skolene? Hvor ligger nærmeste barnehage? Nærmeste matbutikk? Hvor langt er det til offentlig kommunikasjon.

7. Bli kjent med nærområdet

Sjekk ut omgivelsene og dann deg et inntrykk. Kanskje kjenner du noen som allerede bor i nabolaget? Hva kan de fortelle deg om nærområdet? Hvordan er kvaliteten på skolene? Hvor ligger nærmeste barnehage? Nærmeste matbutikk? Hvor langt er det til offentlig kommunikasjon.

8. Utnytt megleren 🙂

Ikke vær redd for å bruke meglerkontoret aktivt. Eiendomsmegleren vil kunne svare deg på det meste du har av spørsmål, så bruk ham/hun for det de er verdt slik at du får et best mulig beslutningsgrunnlag for å kjøpe din nye bolig.

9. Skreddersy leiligheten i din stil

Begynn tidlig, la deg inspirere og drøm deg bort i farger og materialer til innredning av din nye leilighet. Hvilke farger skal veggene ha? Hvilke fliser vil du ha? Samle på utklipp du liker og lag deg gjerne din egen scrap book med ideer og uttrykk som faller i smak, og begynn planleggingen av en splitter ny leilighet med din personlige stil. Slik unngår du å måtte forhaste deg med innredningen, og kan nyte prosessen frem til leiligheten blir innflytningsklar.

10. Hold hodet kaldt

Å kjøpe en nybygget leilighet er spennende og det er lett å la seg rive med. Fristelsene er mange og listen over hva man kan tenke seg å kjøpe av tilvalg og dyr innredning kan raskt bli lang. Tenk nøye gjennom valgene dine, sett deg et øvre tak på hva sluttsummen skal bli, og hold deg til planen.