Smør skiene riktig

Vil du ha god glid, så er det ikke bare å kladde på skismøring. Det er møysommelig jobb bak arbeidet.

Selv om snøen ikke har lavet ned, er det mange steder å reise til for å sette ski på beina.

Kongsberg skisenter og Aron skisenter har begge åpent, og skulle du ønske en langrennstur kan du reise på fjellet.

Pakk skiene og ta den en fin tur, men ikke glem smøringen. Smører du riktig, blir skigleden større.

Men selve smøringen, ja den kan ofte by på problemer. Derfor har vi samlet noen smøretips fra ekspertene Lars Amund Toftegaard og Brede Birkeland.

Prepping er viktig

Å preppe ski er viktig. Skiene skal være helt rene før man smører dem. Skrap først, bruk deretter ski-rens. Det er fint å bruke for å fjerne gammel smøring. Skrap igjen og tørk.

Deretter skal skiene grunnes. Tynt sandpapir utenpå smøreklossen fungerer fint. Deretter påføres grunnvoks i festesonen, gjerne med et strykejern. Festesonen, eller klistersonen, går fra hælen og fremover 60-70 centimeter. Som oftest er denne sonen merket under skiene.

Så kommer selve skismøringen, som brukes etter værforholdene. Denne skal påføres i festesonen og gnis utover på skiene. Brede Birkeland har tidligere uttalt til Ut.no at det bør legges på i fire-fem tynne lag, dersom du har fulgt rådene overfor.

Og vil du ha god glid, så bruker du et varmt strykejern og fordeler glivoks foran og bak festesonen. Denne skal tørke i 15 minutter og skrapes av.

Et eget skibord

Til Dinside.no har skismører i Skiforeningen Lars Amund Toftegaard tidligere sagt at utstyret for smøring er en nødvendighet. Han anbefalte den gang at alle burde ha en form for smørebord.

Men smørebord er det ikke alle som har plass til, spesielt ikke de som bor i leiligheter.

Vel, i Stadionkvartalet har beboerne smørebord. I A-bygget er det nemlig et hobbyrom beboerne kan bruke fritt. I dette rommet finnes smørebordet, med preppeutstyr. Og dette er nok veldig kjekt, for i Mjøndalen, hvor Stadionkvartalet er plassert, er det kort vei til marka. Det er heller ikke lange biten til skianleggene. Hva er vel bedre for skiglade enn å kunne preppe skiene hjemme, i stedet for ute i kulden rett før man skal ut og gå?

UTSTYR: I hobbyboden på Stadiomkvartalet er det smørebord til beboerne. Her er også annet smøreutstyr. FOTO: Camilla Svendsen

LES FLERE BOLIGSAKER HER